Wil je meer leren over China?

Wil je meer leren over China?

maart 15, 2021
Breaking News! Ook interessant voor cursisten NT2. Mooie gelegenheid om presentaties in het Nederlands te volgen. Lees door tot het einde van deze blog post!

 

Kickstart School wil zich inzetten om goed Chinees onderwijs te bieden. Daar hebben we samen met een team van drie docenten al de nodige stappen ingezet. De eerste examens zijn al behaald door de eerste lichting cursisten. De lessenplannen zijn geschreven, de handouts gemaakt, het KickstartNet opgetuigd. En de marketingmachine draait. Kortom, het gaat goed. Maar er is meer!

Hoe leuk zou het zijn om juist wat meer van de culturele verschillen te weten te komen tussen Oost en West! En wat meer inzicht te krijgen in de rijke historie van China. En hoe leerzaam en interessant is het om te zien wat de overeenkomsten en de verschillen er zijn in hoe wij zakendoen!

Om deze interessante aspecten die ook horen bij het leren van een taal vorm te geven, heeft Kickstart School het contact opgestart met een talenschool in Beijing die gespecialiseerd is in het geven van rondleidingen en het houden van presentaties over culturele en meer actuele onderwerpen. Deze school heet China Inside en wordt geleid door Monique Groeneveld. Zij werkt ook samen met Inge Jansen.

Monique is historica en China-kenner en woont normaal gesproken 10 maanden van het jaar in Beijing en 2 maanden in Nederland. Zij is nu door Corona gestrand maar haar school is nog steeds actief op het gebied van het houden van presentaties. Inge Jansen is sinoloog en heeft ruim 10 jaar in Beijing gewoond.

In deze Coronatijd gebeurt vinden plaats via Zoom en zijn afgestemd qua tijdstip op mensen in Nederland. De onderwerpen lopen uiteen (zie hieronder). De presentaties worden voornamelijk in het Nederlands gegeven en sommige ook wel in het Engels.

Door deze samenwerking kan Kickstart zijn cursisten de kans bieden om veel te leren over het leven in China (in vroeger tijden en nu) en zo ook even weg te dromen en zo uit de dagelijkse sleur stappen. Deze presentaties zijn niet alleen interessant voor onze cursisten Chinees maar net zo interessant voor cursisten NT2 die al rond een B1-B2 niveau zitten.

De kosten voor het bijwonen van zo’n presentatie zal Kickstart op zich nemen. Dit is een extraatje voor onze cursisten in deze lastige Coronatijden.

 

De agenda is als volgt:

 

Donderdag 18 maart

China update 2021

Tijdens deze presentatie praten wij u bij over de recente ontwikkelingen op sociaal gebied in China; hoe ziet het leven van de ‘gewone’ Chinees eruit? Wat is het verschil tussen de inwoners van de stad en die van het platteland? En wat houdt de jongeren bezig? Wat zijn de zorgen van de ouderen? Natuurlijk komt ook de corona-crisis ter sprake.

Tijd: 20.00-21.30 uur

Prijs: 9,00 euro; Voor Kickstart cursisten is het gratis (0,00 Euro)

 

Dinsdag 30 maart

Verboden Stad in Beijing 600 jaar!

Dit jaar is het 600 jaar geleden dat de Verboden Stad in Beijing officieel in gebruik werd genomen door de Chinese keizer. Uiteraard valt hier veel over te vertellen. We nemen u mee op een rondgang door het enorme paleiscomplex en vertellen u de ins & outs van 600 jaar geschiedenis. Een extra lange presentatie over deze historisch plek.

Tijd: 20.00-21.30 uur

Prijs: 9,00 euro Voor Kickstart cursisten is het gratis (0,00 Euro)

 

Donderdag 8 april

10 dingen die Chinezen anders doen

Iedereen is anders en toch hebben mensen die tot een zelfde cultuur horen, vaak een gedeelde basis. Dat geldt zeker ook voor Chinezen en de Chinese cultuur. In deze presentatie bespreken we 10 zaken die er in China anders aan toe gaan dan bij ons, denk dan bijvoorbeeld aan de maankalender en het schrift of aan de viering van feestdagen zoals het Chinees Nieuwjaar.

Tijd: 20:00-21:00 uur

Prijs: 7,50 Voor Kickstart cursisten is het gratis (0,00 Euro)

 

Donderdag 15 & 22 april

Selectie Werelderfgoed in China

In China zijn in totaal 55 Werelderfgoed locaties. Daar horen natuurlijk de Chinese Muur, de Verboden Stad en het Terracotta leger in Xi’an bij. Deze keer hebben wij echter een selectie gemaakt van een aantal andere plekken die misschien minder bekend zijn, maar zeker ook de moeite waard.

15 april: Boeddhistische grotten; Longmen, Yungang & Mogao & de paleizen buiten de hoofdstad in Chengde en Changchun.

22 april: Klassiek China: de steden, Hangzhou & Suzhou en het Grote Kanaal

Tijd: 20:00-21:00 uur

Prijs: 15 euro voor 2 presentaties; Voor Kickstart cursisten is het gratis (0,00 Euro)

 

Donderdag 29 april

Chinese symboliek
De Chinese cultuur zit vol symboliek, en je ziet het overal terug in het dagelijks leven. Tijdens deze lezing vertellen we onder andere meer over eindeloze knopen, karpers en goudvissen en de in China alom aanwezige kleur rood.

Tijd: 20:00-21:00 uur

Prijs: 7,50 euro; Voor Kickstart cursisten is het gratis (0,00 Euro)

Hoe werkt het voor Kickstart cursisten?

  • Kies een onderwerp uit
  • Mail Kickstart School
  • Kickstart School regelt de betaling en zorgt ervoor dat de login details zullen worden gestuurd.